Ukrajinský rezort vnútra má informácie o provokáciách na Kryme

03.03.2014 Celý región

Kyjev 3. marca (TASR) - Ukrajinské ministerstvo vnútra má informácie o príprave provokácií na území Autonómnej republiky Krym, ktoré majú potom poslúžiť ako zámienka na vyslanie ruských vojsk na polostrov.

Námestník ministra vnútra Mykola Veličkovyč dnes podľa agentúry Ukrinform spresnil, že neznáme osoby, vydávajúce sa za Ukrajincov, majú v noci na utorok na Kryme usmrtiť troch až štyroch ruských vojakov. "To všetko sa má stať kvôli legalizácii vyslania ruských vojsk na územie našej krajiny," povedal Veličkovyč.

Ministerstvo vnútra vyzvalo provokatérov, aby sa nedali zatiahnuť do akcie, ktorá môže vyvolať krviprelievanie. Súčasne upozornilo, že všetky osoby, ktoré budú zapletené do incidentu, neuniknú trestu.

Tlačové agentúry dnes informovali, ukrajinský vzdušný priestor nad Čiernym morom v noci nadnes dvakrát narušili ruské stíhačky. Velenie ukrajinského letectva akciu vyhodnotilo ako provokáciu.

Informácie o príprave "ďalších provokácií" má aj ruské vedenie. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve uviedol, že ich terčom má byť aj ruská Čiernomorská flotila dislokovaná na území Ukrajiny v krymskom prístave Sevastopol. Lavrov dodal, že práve za podobných okolností sa zákonne zvolená vláda Autonómnej republiky Krym pred časom obrátila so žiadosťou o pomoc a ochranu na Rusko.

Lavrov vyhlásil, že "tí, ktorí sa snažia súčasnú situáciu na Ukrajine pertraktovať takmer ako agresiu, vyhrážajú sa sankciami a bojkotom, sú tými našimi partnermi, ktorí dôsledne a dôrazne povzbudzovali im blízke politické sily (na Ukrajine) k ultimátam, odmietaniu dialógu, ignorovaniu znepokojenia na juhu a východe Ukrajiny a v konečnom dôsledku aj polarizácii ukrajinskej spoločnosti".

Mocenský prevrat

Na Ukrajine došlo 22. februára k zmene mocenských pomerov, keď parlament zbavil funkcie prezidenta Viktora Janukovyča, zmenil ústavu, povinnosti hlavy štátu zveril novému predsedovi parlamentu Oleksandrovi Turčynovovi a vypísal na 25. mája predčasné prezidentské voľby.

Autonómna republika Krym a mestská rada Sevastopola však odmietli uznať legitimitu novej vlády na Ukrajine. Krymský parlament 27. februára vymenoval za predsedu novej - proruskej - krymskej vlády Sergeja Aksionova, lídra miestneho proruského hnutia Ruská jednota. Aksionov vyhlásil, že za prezidenta Ukrajiny naďalej považuje Janukovyča, ktorý sa momentálne zdržiava v Rusku.

V súvislosti s údajným ohrozením životov občanov Ruskej federácie a po rusky hovoriaceho obyvateľstva Ukrajiny, ako aj v súlade so želaním krymskej autonómnej vlády horná komora ruského parlamentu (Rada federácie) minulú sobotu odobrila vyslanie ruských ozbrojených síl na Ukrajinu, a to "až do normalizácie spoločensko-politickej situácie v tejto krajine". Rozkaz na ich vyslanie ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nevydal, ale ruské jednotky na Kryme obsadili od soboty prakticky všetky tamojšie základne ukrajinských ozbrojených síl.
 

Vyberte región

mark